REFRAKTOMET BRIXATC Z PODŚWIETLENIEM
REFRAKTOMET BrixATC Z PODŚWIETLENIEM
Refraktometr służący do oceny jakości miodu. Pomiar należy przeprowadzić w temperaturze pomieszczenia jak i miodu około 20°C.
Aby przeprowadzić pomiar należy podnieść przeźroczystą klapkę i umieścić na całym szklanym pryzmacie miod. W celu odczytu zawartości wody w miodzie trzymać urządzenie w pozycji poziomej do ziemi i spojrzeć przez wizjer.
REFRAKTOMET BrixATC Z PODŚWIETLENIEM
Refraktometr służący do oceny jakości miodu. Pomiar należy przeprowadzić w temperaturze pomieszczenia jak i miodu około 20°C.
Przed pobraniem próbki miodu, upewnij się aby pojemnik z miodem był wymieszany, ponieważ górna warstwa miodu może się różnić od dolnej.
Aby przeprowadzić pomiar należy podnieść przeźroczystą klapkę i umieścić na całym szklanym pryzmacie miód. W celu odczytu zawartości wody w miodzie trzymać urządzenie w pozycji poziomej do ziemi i spojrzeć przez wizjer.
Odczyt wartości:
Instrument należy skierować poziomo pod światło (lampy lub światło dzienne) i doregulować okular w taki sposób, aby zogniskować światło na skali. Wartość na skali można odczytać w łatwy sposób w miejscu, gdzie w polu widzenia skalę pomiędzy częścią zaciemniona a jasną przecina linia. Należy koniecznie pamiętać, aby po odczytaniu wartości starannie oczyścić pryzmat oraz klapkę pryzmatu przy pomocy ciepłej wody. Gdyby miód pozostał na instrumencie, mogłoby to doprowadzić do jego uszkodzenia.
Kalibracja refraktometru 156G
Jedną kroplę oleju do regulacji dioptryjnej (dołączonego do dostawy w małej brązowej
buteleczce) należy umieścić na błyszczącej stronie małego pryzmatu (dołączonego do dostawy, jest zawinięty w papier). Następnie należy podnieść klapkę refraktometru i ułożyć pryzmat na refraktometrze.
W tym momencie zauważyć można będzie linię referencyjną (Brix 78,8%), w razie potrzeby można wykonać dodatkową regulację pokrętłem.
UWAGA! Kalibracji zazwyczaj nie trzeba wykonywać – należy zachować ostrożność.
Należy też pamiętać o tym, że jest to instrument optyczny i należy go w taki sposób traktować, w związku z tym należy unikać:
- znacznych różnic temperatur
- upuszczenia lub wstrząsania instrumentu
- wilgoci w miejscu przechowywania instrumentu
- szkodliwego środowiska w miejscu przechowywania instrumentu
DYREKTYWA RADY 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnosząca się do miodu
Zawartość wilgoci:
- ogólnie nie więcej niż 20%
- wrzos (Calluna) w miodzie piekarskim ogólnie nie więcej niż 23%
- miód piekarski (przeznaczony do przemysłu spożywczego) z wrzosu (Calluna) nie więcej niż 25%
Refraktometr posiada trzy skale:
- `Be`
- Brix%
- Water % (woda %).
Zdjęcia są ilustracją poglądową i czasami przedmioty mogą różnić się od wyglądu w rzeczywistości. Nie zmienia to jednak ich właściwości użytkowych.