REFRAKTOMETR
REFRAKTOMETR
Refraktometr służący do oceny zawartości wody w miodzie. Urządzenie jest poręczne, można używać w każdych warunkach. Sprawdzi się przy ocenie jakości miodu przed miodobraniem.
Aby przeprowadzić pomiar należy podnieść przeźroczystą klapkę i umieścić na całym szklanym pryzmacie miod. W celu odczytu zawartości wody w miodzie trzymać urządzenie w pozycji poziomej do ziemi i spojrzeć przez wizjer.
REFRAKTOMETR
Refraktometr służący do oceny zawartości wody w miodzie. Urządzenie jest poręczne, można używać w każdych warunkach. Sprawdzi się przy ocenie jakości miodu przed miodobraniem.
Aby przeprowadzić pomiar należy podnieść przeźroczystą klapkę i umieścić na całym szklanym pryzmacie miód. W celu odczytu zawartości wody w miodzie trzymać urządzenie w pozycji poziomej do ziemi i spojrzeć przez wizjer.
DYREKTYWA RADY 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnosząca się do miodu
Zawartość wilgoci:
- ogólnie nie więcej niż 20%
- wrzos (Calluna) w miodzie piekarskim ogólnie nie więcej niż 23%
- miód piekarski (przeznaczony do przemysłu spożywczego) z wrzosu (Calluna) nie więcej niż 25%
Refraktometr posiada trzy skale:
- Water % (woda %).
Zdjęcia są ilustracją poglądową i czasami przedmioty mogą różnić się od wyglądu w rzeczywistości. Nie zmienia to jednak ich właściwości użytkowych.